Rýže Basmati hnědá Bio 500g

Neohodnoceno
 
BIO Efekt lupa
 
Vynikající celozrnná rýže, 500g.
Dostupnost Skladem
Cena 56,25 Kč bez DPH
63 Kč    
Kód produktu 165
Značka ASO - Zdravý život
Kategorie Obilniny
 

Rýže je jednoletá tráva, známá už 5 tisíc let. Pěstuje se hlavně v Asii, kde je také hlavním pokrmem. Pravidelně se jí živí cca 2miliardy lidí.

K běžnému jídlu by se měla používat celozrnná rýže, protože bílá rýže je ochuzena o většinu vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Navíc, k tomu, aby se strávil a zmetabolizoval škrobovitý obsah zrna, jsou nezbytně nutné vitaminy a prvky obsažené ve slupce. Jelikož rýže neobsahuje žádný gliadin (frakce pšeničného glutenu), je vhodná pro pacienty s celiakií.

Celozrnná rýže má významné množství vitaminu B1, B2, B6, E a niacinu.

Vitamin B1Thiamin přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti, k normální činnosti srdce.

Vitamin B2 Riboflavin přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k udržení normálního stavu sliznic, k udržení normálních červených krvinek, k udržení normálního stavu pokožky, k udržení normálního stavu zraku, k normálnímu metabolismu železa, k ochraně buněk před oxidativním stresem, ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Vitamin B6 přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normálnímu metabolismu homocysteinu, k normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu, k normální psychické činnosti, k normální tvorbě červených krvinek, k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání, k regulaci hormonální aktivity.

Niacin přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti, k udržení normálního stavu sliznic.

Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, k normální srážlivosti krve, k udržení normálního stavu kostí.

Rýže obsahuje ve 100g jen 1mg sodíku, řadí se tedy k potravinám s jeho nejnižším obsahem. Obsahuje relativně malé množství draslíku, vápníku a železa. Rýže je lehce stravitelná potravina, která vyvolává pocit nasycení. Chceme-li zvýšit nutriční hodnotu rýže, musíme ji kombinovat s luštěninami nebo zeleninou.

Složení: Celozrnná rýže basmati – produkt ekologického zemědělství

Skladování: Při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti do 70%.

Návod k přípravě: Rýži propláchneme a vaříme v dvojnásobném možství vody cca 45min.

Použití: Jako příloha – nejlépe s luštěninami nebo zeleninou.

Tip: Vyzkoušejte pečenou rýži! Stačí k tomu skleněná nádoba z varného skla, do které dáte 2 hrníčky celozrnné rýže, 1 lžičku soli, trochu oleje a zalijete 5 šálky vařící vody, cibule (nemusí být). Vše zamícháte, nádobu zaklopíte víkem a dáte do rozehřáté trouby na 200°C na jednu hodinu. Za hodinu budete mít rýži připravenou k podání na stůl.

V našem obchodě najdete také celozrnnou rýži kulatozrnnou bio a rýžovou mouku v bio kvalitě. Z rýžové mouky také děláme mandlové sušenky nebo výborné směsi na bezlepkový chleba.

ZEMĚ PŮVODU: Pákistán

Hmotnost 0.5 kg
Zařazení Obilniny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: