Rýže kulatozrnná natural Bio 500g
Popis
Rýže je jednoletá tráva, známá už 5 tisíc let. Pěstuje se hlavně v Asii, kde je také hlavním pokrmem. Pravidelně se jí živí cca 2miliardy lidí.
K běžnému jídlu by se měla používat celozrnná rýže, protože bílá rýže je ochuzena o většinu vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Navíc, k tomu, aby se strávil a zmetabolizoval škrobovitý obsah zrna, jsou nezbytně nutné vitaminy a prvky obsažené ve slupce. Jelikož rýže neobsahuje žádný gliadin (frakce pšeničného glutenu), je vhodná pro pacienty s celiakií.
Celozrnná rýže má významné množství vitaminu B1, B2, B6, E a niacinu.
Vitamin B1Thiamin přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti, k normální činnosti srdce.
Vitamin B2 Riboflavin přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k udržení normálního stavu sliznic, k udržení normálních červených krvinek, k udržení normálního stavu pokožky, k udržení normálního stavu zraku, k normálnímu metabolismu železa, k ochraně buněk před oxidativním stresem, ke snížení míry únavy a vyčerpání.
Vitamin B6 přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normálnímu metabolismu homocysteinu, k normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu, k normální psychické činnosti, k normální tvorbě červených krvinek, k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání, k regulaci hormonální aktivity.
Niacin přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti, k udržení normálního stavu sliznic.
Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, k normální srážlivosti krve, k udržení normálního stavu kostí.
Rýže obsahuje ve 100g jen 1mg sodíku, řadí se tedy k potravinám s jeho nejnižším obsahem. Obsahuje relativně malé množství draslíku, vápníku a železa. Rýže je lehce stravitelná potravina, která vyvolává pocit nasycení. Chceme-li zvýšit nutriční hodnotu rýže, musíme ji kombinovat s luštěninami nebo zeleninou.
Složení: Celozrnná rýže kulatozrnná – produkt ekologického zemědělství
Skladování: Při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti do 70%.
Návod k přípravě: Rýži propláchneme a vaříme v dvojnásobném možství vody cca 45min.
Použití: Jako příloha – nejlépe s luštěninami nebo zeleninou.
Tip: Vyzkoušejte pečenou rýži! Stačí k tomu skleněná nádoba z varného skla, do které dáte 2 hrníčky celozrnné rýže, 1 lžičku soli, trochu oleje a zalijete 5 šálky vařící vody, cibule (nemusí být). Vše zamícháte, nádobu zaklopíte víkem a dáte do rozehřáté trouby na 200°C na jednu hodinu. Za hodinu budete mít rýži připravenou k podání na stůl.
V našem obchodě najdete také celozrnnou rýži kulatozrnnou bio a rýžovou mouku v bio kvalitě. Z rýžové mouky také děláme mandlové sušenky nebo výborné směsi na bezlepkový chleba.
ZEMĚ PŮVODU: Itálie
Hmotnost | 0.5 kg |
Zařazení | Obilniny |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.